Zonnepanelen op je eigen dak – Lokatie, Oriëntatie, Dakhoek, Schaduw, Grootte

Je eigen dak is goud waard. Maar hoe veel, dat is afhankelijk van meerdere factoren. Je hebt te maken met de hoeveelheid zonlicht, richting van het dak t.o.v. het zuiden, de hoek van het dak, eventuele schaduwproblemen, obstakels als dakramen en dakkapellen en natuurlijk de grootte van het dak. Deze blog post zal je over al deze factoren informeren en je een beeld geven van de zonnepotentie van je eigen dak.

De opbrengst van een systeem van zonnepanelen hangt af van de volgende eigenschappen van je dak:

  • Lokatie
  • Oriëntatie en dakhoek
  • Schaduw
  • Dakgrootte

Het systeem van CompareMySolar gebruikt alle eigenschappen van je eigen dak (locatie, oriëntatie, dakhoek, schaduw, dakgrootte) om een realistische schatting te maken van de opbrengst van verschillende zonnestroomsystemen. Bij de selectie van mogelijke systemen maken we alleen gebruik van de beschikbare systemen bij installateurs die op jouw locatie kunnen installeren.

Naast de hulp die we bieden op de website helpen we je ook met persoonlijk advies. Iedere systeemaanvraag wordt opgevolgd door een telefoontje van ons waarin we de staat van het dak met je doornemen en eventuele vragen kunnen beantwoorden. Pas nadat we er zeker van zijn dat alles duidelijk is kunnen we je aanvraag doorsturen naar de gekozen installateur.

Locatie

Hoe meer zonlicht er op je dak valt, hoe meer energie een zonne-stroomsysteem produceert. Ook op bewolkte dagen wordt er energie geproduceerd, omdat maar een gedeelte van het licht wordt tegengehouden door wolken. In Nederland wordt zo’n 60% van de opgewekte energie opgewekt door diffuus zonlicht. Een 1 kWp systeem levert in Nederland tussen de 750 en 850 kWh per jaar op. De afbeelding hieronder geeft de zoninstraling aan in Nederland:

zonne-insulatie Belgi�

Oriëntatie en dakhoek

De optimale oriëntatie van het dak is ongeveer het zuiden, omdat het zonlicht daar het meest op binnenvalt. Een richting tussen zuidwest en zuidoost is nog steeds behoorlijk goed. De dakhoek is in Nederland optimaal op 36 graden, dit heeft te maken met hoe hoog de zon gedurende de dag gemiddeld staat. De oriëntatie en dakhoek hebben bij elkaar een flinke uitwerking op de opbrengst van een zonne-stroomsysteem, want waar een optimaal dak 100% potentie heeft, kan een dak op het noorden onder een verkeerde dakhoek slechts een potentie van 60% hebben. Dit percentage wordt voor je eigen specifieke dak berekend in stap 3 van CompareMySolar stappenplan. In de afbeelding hieronder kun je de waarde van je eigen dak ook opzoeken, of laat deze berekeken door onze website.

Tilt and Orientation Factor Belgi�

Schaduw

Schaduw op een dak met zonnepanelen is heel slecht voor de opbrengst van het zonnestroomsysteem. Kies een gedeelte van je dak uit waar geen of zo weinig mogelijk schaduw valt, een schoorsteen, boom of zelfs lantaarnpaal kan al een rendementsverlies van 50% betekenen omdat alle zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Zie zonnepanelen als kerstverlichting, al daar één lampje niet werkt, werkt de hele serie lampjes niet. Er zijn manieren om de invloed van schaduw te verminderen door bijvoorbeeld met meerdere series zonnepanelen te werken of om de opgewekte gelijkstroom al in het paneel om te zetten naar wisselstroom. Voor meer vragen over deze oplossingen kun je terecht bij de installateurs.

Percentage lichtinval met obstakels Schaduwfactor 
Heel veel (over 80%) Factor 0.50
Veel (60% – 80%) Factor 0.65
Medium (20% – 60%) Factor 0.80
Weinig (0-20%) Factor 0.90
Geen Factor 1.00

Bron: SAP 2009 standards Table H4, page 63.

Dakgrootte

Een gemiddeld zonnepaneel genereert zo’n 150 Wp per vierkante meter, wat op jaarbasis in Nederland op een standaard dak zo’n 120 kWh/jaar  aan energie oplevert. Voor een 1000 Wp (1 kWp) systeem is dus een dakoppervlak van ongeveer 6 m2 nodig. Als je kiest voor laag-efficiënte dunne-film zonnepanelen (wordt niet veel gebruikt) van 60Wp heb je voor een 1 kWp systeem 17 m2 nodig, als je kiest voor een hoog-efficiënt zonnepaneel van 280 Wp kun je een 1 kWp systeem al plaatsen op 4.5 m2. Het systeem van CompareMySolar houdt rekening met de grootte van je dak en laat je alleen maar systemen zien die op je dak passen.

Zelf zonnepanelen en installateurs vergelijken voor je eigen dak

Vergelijk de mogelijkheden van zonnepanelen op je eigen dak op www.CompareMySolar.nl. Voer je adres of postcode in, selecteer je dak, zie de zonnepotentie van je dak en vergelijk lokale installateurs en systemen. Doordat je je eigen dak selecteert bepalen wij de factoren lokatie, oriëntatie, dakhoek, schaduw en dakgrootte. Vervolgens tonen we je de zonnepotentie van je eigen dak.

Geef een reactie