Beste Zonnepanelen – Top 10 fabrikanten wereldwijd

IMS top 10 fabrikanten van zonnepanelen wereldwijdElk jaar wordt door IMS Research een lijst gepubliceerd met de 10 grootste fabrikanten van zonnepanelen wereldwijd. Het is belangrijk om de grootte van de fabrikant mee te nemen in de oriëntatie op zonnepanelen, want de opbrengstgarantie is vaak geldig tot 25 jaar. Deze top 10 fabrikanten hebben een betere kans om over 25 jaar nog te bestaan dan de kleinere fabrikanten.

Top 10 Fabrikanten van Zonnepanelen wereldwijd in 2011:

 1. Suntech (China)
 2. First Solar (VS)
 3. Yingli (China)
 4. Trina Solar (China)
 5. Canadian Solar (Bijna geheel in China)
 6. Sharp (Japan)
 7. Jinko Solar (China)
 8. Sunpower (VS)
 9. Hanwa SolarOne (China)
 10. Kyocera (Japan)
Bron: IMS Research Februari 2012
Volgens IMS zijn deze top 10 fabrikanten gezamenlijk verantwoordelijk voor bijna de helft van alle geproduceerde zonnepanelen in 2011. Er zijn in 2011 een heel aantal kleinere fabrikanten samengesmolten tot grotere, waardoor de grootste fabrikanten een nog groter marktaandeel kregen. Er wordt verwacht dat ook in 2012 deze trend zich voortzet en veel kleinere fabrikanten worden opgenomen in grotere bedrijven.

6 van de 10 grootste fabrikanten zijn gevestigd in China, 2 in Japan en 2 in de VS. De fabrikanten in de VS focussen zich op dunne-film panelen (First Solar) of hoge efficiëntie panelen (Sunpower), waardoor er zo’n 8 fabrikanten overblijven met normale zonnepanelen. De twee Japanse fabrikanten zijn onderdeel van een groter agglomeraat van electronicabedrijven en kunnen worden gegroepeerd met Sanyo, Hyundai, Samsung en LG. Deze fabrikanten zijn vaak een veilige keuze omdat ze tot zo’n groot agglomeraat behoren en dus niet snel omvallen.

De Chinese fabrikanten focussen zich vooral op het produceren op grote schaal, om zonnepanelen te fabriceren met een goede prijs/kwaliteit verhouding achter een goede merknaam. De grote schaal is belangrijk, want meer productie betekent grotere fabrieken die goedkoper zonnepanelen kunnen produceren. In de grafiek is ook duidelijk te zien dat tussen 2008 en 2011 alle Chinese fabrikanten hun posities hebben verbeterd in de top 10 lijst, waarbij de VS en Japan plaatsen verliezen. CompareMySolar verwacht dat de Chinese bedrijven blijven concurreren op volume en prijs en dat kiezen voor deze wereldwijde en beursgenoteerde bedrijven ook een veilige keuze zijn, ondanks alle mythen over ‘made in china’. De volgende grafiek geeft een goed beeld van de top 10 over de afgelopen jaren:

IMS top 10 fabrikanten van zonnepanelen wereldwijd

Concluderend kunnen we stellen het een veilige keuze is om voor een paneelmerk te gaan dat tot de grote merken wereldwijd behoort, Westers of Aziatisch. Het geeft een veilig gevoel te weten dat het paneel een opbrengstgarantie heeft tot het jaar 2037.

Andere aspecten die de keuze van zonnepanelen kunnen beïnvloeden:

 1. Beste zonnepanelen – Populaire merken in Nederland
 2. Beste zonnepanelen – Kwaliteit van de panelen (Techniek)
 3. Beste zonnepanelen – Waar niet voor te gaan
Deze onderwerpen komen in de komende weken aan bod. Ondertussen kun je voor je eigen dak bekijken wat de mogelijkheden voor zonnepanelen zijn op www.CompareMySolar.nl. Voer je postcode of adres in, selecteer je dak en vergelijk de installateurs en systemen. Bovenaan de vergelijkingspagina zit een knop met ‘zonnepaneelfabrikantgrootte’, waar je kunt instellen of je alleen grote en populaire merken wil zien of juist voor een volledig overzicht wil gaan.

Geef een reactie