Meeste landen EU tegen importheffing zonnepanelen

Nederland, Duitsland en Engeland maken deel uit van een groep van in ieder geval 14 van de 27 E.U.-landen die tegen de importheffing op Chinese zonnepanelen zijn. Daarmee is dus de meerderheid van de Europese landen tegen zo’n importheffing, omdat de heffing een behoorlijke klapt voor de gehele Europese zonnepanelenmarkt kan zijn en de landen bang zijn voor handelssancties vanuit China (Bron: Reuters).

De Europese Commissie is van plan om per 6 juni een importheffing van gemiddeld 47% in te voeren op zonnepanelen van Chinese fabrikanten. Deze heffing is een reactie op de subsidiëring van de Chinese overheid op Chinese zonnepaneelfabrikanten, die daardoor hun zonnepanelen heel goedkoop kunnen aanbieden op de Europese markt. Een aantal Europese zonnepaneelfabrikanten (aangevoerd door het Duitse Solarworld) heeft bij de E.C. aangedrongen op zo’n heffing omdat hun concurrentiepositie in het beding is.

Een heffing op Chinese zonnepanelen zou banen opleveren bij Europese fabrikanten van zonnepanelen, maar het zou een veelvoud aan banen kosten doordat de hele zonnepanelensector een klap krijgt, omdat het dan minder interessant wordt op zonnepanelen aan te schaffen.

Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) is nu in gesprek met China over de mogelijke importheffing. De Grucht kan ondanks het feit dat meer dan de helft van de E.U. landen tegen de importheffing is, toch besluiten de heffing door te zetten. Het blijft dus nog even onduidelijk of er een importheffing komt.

CompareMySolar is een groot voorstander van een vrije wereldwijde handel en ziet een heffing op Chinese zonnepanelen als een grote belemmering voor de Europese zonnepanelenmarkt.

 

Geef een reactie