Schaduw op je dak bekijken via Sketchup

Schaduw is funest voor zonnepanelen. Dit komt omdat zonnepanelen normaal gesproken in serie op een omvormer worden aangesloten, waarbij het zwakste paneel de output van de serie bepaalt. Dit probleem kan deels worden opgelost door het gebruik van meerdere strings zonnepanelen of het gebruik van Micro-Omvormers, maar eigenlijk wil je een schaduwvrij dakdeel gebruiken. In deze post wordt uitgelegd hoe de schaduw gedurende het hele jaar inzichtelijk kan worden gemaakt door je eigen huis te modelleren in het gratis 3d-programma Sketchup en zo op elke gewenste dag/tijd de schaduw op je dak kunt zien.

Trimble Sketchup (Voorheen Google Sketchup) stelt je in staat je eigen huis en eventueel naburige schaduwobjecten op een simpele manier na te tekenen op een satellietfoto van Google Maps. Hierdoor kun je heel makkelijk de hoekpunten van je huis op de juiste plaats zetten en staat je huis als 3d-model gelijk in de juiste richting t.o.v. het zuiden.

We beginnen met het installeren van Trimble Sketchup via http://www.sketchup.com/. Dit kan in het Nederlands of Engels en het programma is beschikbaar voor Windows en Mac. De gebruikte screenshots in deze post zijn gemaakt op een Mac met de Engelse versie van het programma.

Stap 1: Satellietfoto inladen

We beginnen met een leeg bestand (je kunt de Sketchup tips wegklikken in het programa). Vervolgens vertellen we het programma waar op de kaart je 3d-gebouw moet komen te staan en importeren we een stukje satellietfoto. Dit doen we door op de volgende knop te klikken:

Er wordt gevraagd om een lokatie in te voeren en een uitsnede op de kaart te maken. Importeer de satellietfoto en zorg dat je hele huis er binnen valt inclusief eventuele schaduwobjecten in de buurt.

Stap 2: Teken je huis na in 3d

Teken met behulp van de tekentools in Sketchup je huis na, waarbij je begint met de hoekpunten van je huis. Je kunt eerst alleen een rechthoek op de grond tekenen, maar die valt daarna te roteren in de juiste richting. Zorg dat de hoekpunten van de rechthoek overeen komen met de hoekpunten van je huis op de satellietfoto. Vervolgens kun je van de rechthoek een kubus maken met de push/pull tool. Je kunt de hoogte van de kubus intypen of met de muis de kubus tot de gewenste hoogte trekken. Dit proces herhaal je tot je alle oppervlakten van je huis met de juiste hoogten hebt ingetekend. Tot slot kun je een dak op je huis tekenen door een lijn te tekenen midden over de kubus en die lijn met de move tool recht omhoog te trekken om een schuin dak te maken

Trek een lijn over de kubus en trek de lijn omhoog

Uitleg bij andere vormen van daken: Piramidedak of Meerdere schuine dakdelen.

Stap 3: Schaduw bekijken

Nu je een 3d-vorm van je huis en dak hebt gemaakt kun je op elk gewenst uur, op elke gewenste dag in het jaar de schaduw zien. Je kunt op deze manier heel makkelijk de invloed van schaduw van andere dakdelen, cv-pijpjes, dakkapellen, schoorstenen of andere gebouwen bekijken. Klik op Window – Shadows (Venster – Schaduw) en sleep door de dagen en tijden om te zien wat de schaduw doet. Omdat je 3d-vorm precies op de satellietfoto staat getekend klopt de zonnestand op elk tijdstip. Om dit te testen heb ik zelf een 3d-model gemaakt van een dak. Hieronder het resultaat met naast elkaar een echte foto en de voorspelling van Sketchup, het klopt precies:

Boven: Sketchup 3d-model met schaduw. Onder: Foto van werkelijke situatie

Geef een reactie