Plan EU: importheffing op Chinese zonnepanelen

[update 8 maart 2013] De Europese Unie is mogelijk van plan een importheffing op Chinese zonnepanelen in te voeren, die met terugwerkende kracht in kan gaan. Deze importheffing kan oplopen tot 85% van de inkoopprijs, waardoor systemen van zonnepanelen een stuk duurder gaan worden. Het overgrote deel van de zonnepanelen die in Nederland worden verkocht komen uit China. Merken als Suntech en Yingli zijn de grootste zonnepaneelmerken wereldwijd. De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen twee jaar juist gezakt naar een niveau waarop zonnestroom rechtstreeks kan concurreren met stroom uit het stopcontact.

De EU is mogelijk van plan deze heffing in te voeren om de Europese fabrikanten van zonnepanelen te beschermen. Deze heffing wordt gepromoot door EU ProSun, een groep bedrijven onder leiding van SolarWorld. Echter is het aandeel van fabrikanten in de hele arbeidsmarkt rondom zonnepanelen maximaal 20%. Een invoering van een dergelijke heffing zal een enorme terugname in de consumentenbehoefte tot gevolg hebben, waardoor er veel meer banen verloren zouden gaan dan er potentiëel veilig zouden kunnen worden gesteld.

In de verenigde staten is er vorig jaar al een dergelijke importheffing doorgekomen, waarbij heffingen van 24 tot 250% worden gerekend.

De EU is reeds begonnen om de import van zonnepanelen uit China te registereren. Dit geeft de EU mogelijkheden om op het moment dat een eventuele importheffing van kracht zal worden, de heffing met terugwerkende kracht te innen. De Europese Commissie komt begin juni 2013 met een oordeel over deze heffing, met een maximale terugwerkende kracht van 90 dagen (begin maart).

Met deze geruchten wordt er weer eens onzekerheid gezaaid in een markt die juist tot bloei aan het komen is. Er zijn al veel orders bij Chinese fabrikanten geannuleerd door deze onzekerheid. De zonnepanelenmarkt redt zich prima zonder overheidsbemoeing. Wij zijn dan ook van mening dat een vrije wereldwijde zonnepanelenmarkt een veel gunstiger effect zal hebben dan een gereguleerde lokale markt.

CompareMySolar heeft op de website van de Sociaal Economische Raad een knelpunt aangemaakt waarmee het mogelijk wordt alternatieven voor de importheffing op te stellen.

Wij houden dit nieuws goed in de gaten, omdat het grote implicaties voor de markt kan hebben.

Geef een reactie