Subsidie zonnepanelen 2012: 15% korting op aanschafprijs

15% subsidie[update 4 juli] Vanaf 2 juli is er in Nederland een subsidie beschikbaar in de vorm van 15% korting op de aanschafsprijs van zonnepanelen. Dit resulteert tussen 2 juli en 1 oktober (btw-verhoging) in een bijzonder gunstige situatie. Het gaat om 15% subsidie op de materialen (zonnepanelen, omvormer en montagematerialen), waarbij tot 3,5 kWp wordt gesubsidiëerd. Dit komt neer op een maximale subsidie van € 650 per huishouden.

Bereken de opbrengst voor je eigen dak met zonnepanelen van lokale installateurs op www.CompareMySolar.nl. Met of zonder subsidie. Wees er op tijd bij.

Update 3 juli: Door technische problemen bij het e-loket is digitaal aanvragen niet mogelijk op dit moment. Subsidie dient nu aangevraagd te worden middels dit formulier dat in combinatie met een kopie van een ondertekende offerte via de email naar AgentschapNL gestuurd kan worden.

De meest op-to-date informatie is te vinden op het eloket van de website van AgentschapNL, dat is tevens de website waar vanaf 09:00u vanaf 2 juli de subsidie aangevraagd kan worden. Belangrijke punten:

 • Bij de aanvraag wordt er gevraagd om digitaal een getekende koopovereenkomst mee te sturen die op 2 juli 2012 of daarna is afgesloten. Scan dus de overeenkomst in die u op of na 2 juli ondertekent en vermeld ook duidelijk die datum. Er wordt gecontroleerd op fraude met de data op koopovereenkomsten.
 • Je dient in te loggen met uw eigen DigID gebruikersnaam en wachtwoord
 • Je kunt de subsidie alleen laten storten op je eigen rekeningnummer
 • U moet de zonne-installatie binnen 6 maanden na de subsidieverlening installeren

Uit de kamerbrief over de subsidieregeling 2012/’13 van 6 juni 2012: 

 • Particulieren vragen subsidie aan met DigiD-code vanaf 2 juli
 • Subsidie geldt tot 3,5 kWp (bijv. 14 panelen van 250 Wp)
 • Subsidie geldt op materialen (zonnepanelen, omvormer, bekabeling)
 • Subsidie geldt niet op installatiekosten
 • Installatie dient binnen 6 maanden te worden gerealiseerd
 • Budget 2012: 22 miljoen, aanvragen vanaf 2 juli 2012
 • Budget 2013: 30 miljoen, aanvragen vanaf 1 januari 2013
 • Na openstelling van subsidie publiceert AgentschapNL een inschatting over de termijn van uitbetaling
 • Samenloop met andere subsidies zoals SDE of gemeentelijke subsidieregelingen uitgesloten

Reactie Stefan Ruiter, CompareMySolar: “De subsidie is een prima stimulans voor particulieren die in 2012 zonnepanelen willen aanschaffen. Het heeft goedkopere systemen tot gevolg dan door de geplande btw-verlaging. Toch had ik zelf liever een btw-verlaging gezien, waarbij een stabielere en langdurige stimulans was afgegeven voor zowel groot- als kleinverbruikers. Met 22 Millioen kunnen ongeveer 35.000 huishoudens gesubsidieerd worden, hetgeen een stuk minder is dan de huidige interesse in de markt. Deze subsidie kan dus snel op raken na 2 juli.”

De btw-verhoging van 19 naar 21% gaat per 1 oktober in, ook voor zonnepanelen, waardoor het tussen 1 juli en 1 oktober bijzonder gunstig is om zonnepanelen aan te schaffen. Het is slim om nu alvast een detailofferte aan te vragen voor je eigen dak, voordat alle installateurs te druk zijn.

Prijzen van zonnepanelen zijn hard gedaald de afgelopen tijd en zijn nu op een stabiel niveau beland, zoals ook te zien is in de zonnepanelen prijsindex van CompareMySolar. Dit is hét moment om een offerte voor zonnepanelen aan te vragen.

Zonnepanelen Prijs Index: van € 12.000 naar € 6.000

De Zonnepanelen Prijs Index (incl. btw en installatie) is momenteel 50% lager dan begin 2011. Een 4 kWp systeem (16 panelen van 250 Wp, opbrengst +/- 3500 kWh) kostte begin 2011 nog € 12.000. Dit zelfde systeem was begin 2012 verkrijgbaar vanaf € 7.000 en komt straks door de subsidie uit op € 6.000. De index hier onder toont het gemiddelde van de 10 beste prijzen per maand op basis van 800 prijsoffertes. Vergelijkingswebsite CompareMySolar kan middels een netwerk van meer dan 50 installateurs van zonnepanelen altijd de beste prijs van zonnepanelen vergelijken.

Zonnepanelen Prijs Index

Rendement: verdubbeld sinds 2011 van 6% tot 12,5%

Op een zuidelijk dak in Nederland levert een 4 kWp systeem ongeveer 3.500 kWh per jaar op. Bij een electriciteitsprijs van 22 eurocent levert dit  in het eerste jaar ongeveer € 750 aan energiebesparing op, wat stijgt bij een stijgende energieprijs. Dit is een rendement van 12,5 %, zoals getoond in de tweede grafiek. De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar en dat is 1/3 van de verwachte levensduur van zonnepanelen. Een andere manier om dit de bekijken is dat je nu voor 25 jaar electricteit koopt voor een derde van de prijs. Zonnepanelen kunnen nu rechtstreeks concurreren met de prijs van stroom uit het stopcontact!

Maak deze berekening voor je eigen dak en met lokale installateurs op www.CompareMySolar.nl. Wees er op tijd bij.

Geef een reactie