Subsidie Zonnepanelen Nederland

In Nederland geldt er voor particulieren geen landelijke subsidieregeling. Subsidie is anno 2012 ook niet meer nodig, want de prijzen van zonnepanelen zijn zo hard gedaald dat zonne-energie nu rechtstreeks kan concurreren met stroom uit het stopcontact. Wel zijn er diverse gemeenten en provinciën die de aanschaf van zonnepanelen stimuleren met een eenmalige subsidie. Een overzicht van subsidies is te vinden op de EnergieSubsidieWijzer van MeerMetMinder.

Subsidie in Nederland tot eind 2010

Tot eind 2010 bestond er wel een landelijke subsidieregeling in de vorm van Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE). Voor deze subsidie moest men zich intekenen, waarbij de subsidiepot vaak 3 tot 4 keer werd overtekend. Via een loting werd bepaald wie recht op subsidie toegekend kreeg. Uiteindelijk maakte maar een klein deel van de subsidiegerechtigden gebruik van hun recht op subsidie. CompareMySolar is blij met de helderheid en stabiliteit die nu is ontstaan.

Subsidie in het buitenland

CompareMySolar vergelijkt zonnepanelen en installateurs in Nederland, België en Engeland. Hierdoor hebben we een goed beeld van buitenlandse subsidieregelingen. De algemene trend is dat subsidies hard aan het afnemen zijn, als gevolg van de prijsdaling van zonnepanelen. Over niet al te lange tijd zal de situatie in al deze landen gelijk zijn aan de situatie in Nederland. In Engeland wordt gewerkt met het Feed-in-Tariff en in Vlaanderen werkt men met Groenestroomcertificaten. Beide systemen zorgen ervoor dat er ongeveer € 0,25 per opgewekte kWh aan subsidie wordt uitgekeerd, voor een periode van 15 tot 20 jaar. Deze subsidie is aan het verdwijnen, beide landen hebben een geleidelijke afbouw van het subsidiebedrag over de komende maanden en jaren aangekondigd.

Bedrijven: SDE+ subsidie en EIA, belastingvoordeel

Voor bedrijven zijn er op dit moment mogelijk subsidies beschikbaar, maar wel op dezelfde manier van inschrijven, overtekenen en afwachten als voorheen. Sinds 2011 is het mogelijk om je in te schrijven voor de SDE+ subsidie (welke nu al weer is overtekend), meer info op de website van Agentschap NL. Ook zijn er allerlei belastingvoordelen, zoals de Energie Investerings Aftrek. Informatie daarover is te vinden op de website van het Agentschap NL.

Zelf zonnepanelen en installateurs vergelijken met of zonder subsidie

Vergelijk de mogelijkheden van zonnepanelen op je eigen dak op www.CompareMySolar.nl. Voer je adres in, selecteer je dak, zie de zonnepotentie van je dak en vergelijk lokale installateurs en systemen. Mocht je beschikking hebben over een lokale subsidie, is deze in te voeren bij ‘verander mijn aannames‘, waardoor je ziet welke impact de lokale subsidie op de terugverdientijd heeft.

Geef een reactie