CompareMySolar heeft een simpel te volgen stappenplan opgesteld voor iedere consument die zich zelf goed wil oriënteren op zonnepanelen:
- Zijn zonnepanelen iets voor mij?
- Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
- Wat is mijn energieverbruik?
- Hoeveel zonnepanelen?
- Wat kosten zonnepanelen?
- Welke installateurs of verkopers?
- Vergelijk offertes, maar niet te veel.
1. Zijn zonnepanelen iets voor mij?
Of zonnepanelen iets voor jou zijn ligt aan een aantal zaken. Ten eerste dien je een eigen dak tot je beschikking te hebben. Dit kan een plat of een schuin dak zijn. Een gemiddeld systeem van zonnepanelen verdient zichzelf realistisch terug in ongeveer 8 jaar en blijft 25 jaar op het dak zitten, dus is het handig als je de eerste 10 tot 15 jaar geen onderhoud aan het dak hoeft uit te voeren en niet van plan bent snel te verhuizen. Ook is het wenselijk om het systeem in één keer op voorhand te betalen. Op deze manier is er geen financiering nodig met bijkomende rente (ook op ‘groene’ leningen zit een rente).
2. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Voor zowel platte daken als schuine daken geldt dat je een dakvlak wil hebben dat zo weinig mogelijk last heeft van schaduw. Schaduw is niet alleen slecht omdat er geen direct zonlicht beschikbaar is, maar omdat zonnepanelen vaak in series geplaatst worden, waardoor (net als bij kerstverlichting) de hele serie slecht werkt als één paneel last heeft van schaduw. Schaduw kan worden veroorzaakt door obstakels op het dak, andere daken, bomen, lantaarnpalen en zelfs door een ander zonnepaneel.
Daarnaast is het wenselijk om een obstakelvrij dakdeel te hebben. Voorbeelden van obstakels zijn dakkapellen, cv-pijpjes, ontluchtingspijpen, schoorstenen, daklichten en dakramen. Deze objecten zitten niet alleen in de weg, maar werpen ook vaak een schaduw op het dak.
Voor de meeste soorten dakbedekking is wel een montagesysteem beschikbaar. Zonnepanelen kunnen het makkelijkst op een pannen- of (golf)platendak worden gemonteerd. Op een (bitumen) plat dak worden panelen onder een hoek gemonteerd op een aluminium stellage die vaak met grindtegels wordt vastgehouden op het dak, zodat er geen gaten in het dak geboord hoeven worden.
Probeer dus een dakdeel te selecteren zonder schaduw en zonder obstakels, het liefst aaneengesloten om de zonnepanelen mooi als één vlak op het dak te kunnen leggen.
3. Wat is mijn energieverbruik?
Zonnepanelen leveren elektriciteit op die in je huis gebruikt kan worden of terug wordt geleverd aan het stroomnet waardoor je electriciteitsmeter terugloopt. De opgewekte stroom wordt in mindering gebracht van de energierekening. Zoek eerst op hoeveel kilowattuur (symbool kWh) je eigen huishouden per jaar verbruikt. Ter vergelijking: een systeem van bijvoorbeeld 12 panelen (4 bij 5 meter) leveren op een schuin dak op het zuiden in Nederland zo’n 2500 kWh per jaar op.
4. Hoeveel zonnepanelen?
De hoeveelheid zonnepanelen kan begrensd worden door het budget, het energieverbruik en de beschikbare ruimte op het dak.
Budget: Stel een maximum budget, waarbij het wenselijk is om het bedrag geheel beschikbaar te hebben. Houdt rekening met mogelijke subsidies voor zonnepanelen.
Energieverbruik: In Nederland is het niet slim om meer stroom op te wekken dan je zelf verbruikt. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om tot je tot het eigen verbruik 1 op 1 te salderen tot 5000 kWh. Dit houdt in dat je het zelfde bedrag voor de geleverde stroom krijgt dan je er voor betaalt. Boven je eigen energieverbruik of 5000 kWh moeten ze wettelijk een ‘redelijke vergoeding’ betalen. Energiebedrijven vinden het blijkbaar redelijk om je € 0,07 per kWh te betalten terwijl je zelf ongeveer € 0,21 betaalt. Om niet afhankelijk te zijn van deze regelgeving wordt geadviseerd om maximaal 80% van je eigen energieverbruik op te wekken. Dit omdat apparaten steeds zuiniger worden (denk aan LED-lampen en zuinig witgoed) en huishoudens vaak kleiner worden in de jaren na aanschaf van zonnepanelen (kinderen het huis uit bijvoorbeeld). Op www.CompareMySolar.nl kun je precies zien hoeveel energie (kWh) zonnepanelen op je dak opwekken, op basis van je lokatie, hoek van het dak en richting t.o.v. het zuiden.
Beschikbare ruimte: Zonnepanelen komen in veel soorten en maten, maar er zijn drie standaard afmetingen zonnepanelen:
- Standaard: 1.65 bij 1.00: +/- 250wp per paneel (meest gangbaar)
- Klein: 1.58m bij 0.81m: +/- 200 wp per paneel
- Groot: 2.00 bij 1.00: +/- 300 wp per paneel
Op een schuin dak kunnen de panelen strak aan elkaar gelegd worden en kunnen de zonnepanelen in portret- (staand) of landschapsrichting (liggend) geplaatst worden. Alle panelen in een PV-systeem moeten de zelfde grootte hebben, want het recht van het zwakste paneel telt. Op een dak van 5.5 meter bij 3.5 meter (een gangbaar dak van een rijtjeshuis) kunnen dus 2 panelen staand boven elkaar (2 x 1.65 = 3.30m) bij 5 panelen naast elkaar (5 x 1.00 = 5.00m) van de meest gangbare grootte. Dit is een systeem van 10 panelen x 250 wp = 2500 wp, wat ongeveer 2000 kWh opwekt.
Op een plat dak worden panelen vaak liggend gemonteerd, dus in geval van een gemiddeld formaat is een paneel 1.65m breed en 1.00m schuin omhoog, gemonteerd op een aluminium stellage. Er moet rekening worden gehouden met een marge van een halve meter aan elke dakrand wegens de vatbaarheid voor wind en zicht vanaf de straat. Daarnaast moeten de panelen niet in elkaars schaduw staan bij een lage zon, waardoor er ruwweg 2 meter per rij zonnepanelen moet worden gerekend. Op een plat dak van 6 meter breed en 5 meter diep blijft door de marges aan de rand dus nog een stuk van 5 meter breed en 4 meter diep over. Daar kunnen 3 panelen naast elkaar (3 x 1.65 = 4.95m) in twee rijen (2 keer 2 meter). In totaal passen er dus ‘slechts’ 6 panelen op zo’n dak. Er kan altijd worden gespeeld met de hoek van de panelen, want hoe flauwer de hoek van de panelen, hoe dichter ze op elkaar gezet kunnen worden.
5. Wat kosten zonnepanelen?
Een systeem van zonnepanelen bestaat uit zonnepanelen, montagematerialen, een omvormer en montage. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm hard gezakt door een enorme productie in China. De kosten van zonnepanelen verschillen per installateur en per merk en type zonnepaneel. In de grafiek hiernaast is te zien hoe de prijs en het rendement zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.
Er zijn op dit moment honderden fabrikanten van zonnepanelen, maar de verwachting is dat er over een paar jaar nog maar vijftig over zijn. Dit komt omdat de grote fabrikanten panelen tegen bodemprijzen op de markt zetten om een groter marktaandeel te behalen. De kleine partijen (en sommige grote partijen) kunnen de concurrentie daardoor niet aan en komen om te vallen. Als een fabrikant failliet raakt verlies je het recht op garantie op de zonnepanelen. Het advies is dan ook om voor één van de grote zonnepaneelmerken te gaan.
De kosten variëren per installateur en per merk omvormer en zonnepanelen, waarbij het van belang is welke installateurs jou in hun werkgebied hebben zitten. Als je je dak selecteert op www.CompareMySolar.nl laten we zien hoe geschikt hij is voor zonnepanelen en zetten we de interessante installateurs voor je klaar met richtprijzen en merken.
Ook kan het interessant zijn om zonnepanelen met meerdere mensen collectief in te kopen. Op die manier is het voor een installateur interessanter om de systemen te leveren (schaalvoordeel, zelfde daken, dicht bij elkaar). Vraag eens wat offertes aan en deel die met eventuele geïnteresseerden en vraag de installateur om een collectiviteitskorting.
Welke installateurs of verkopers?
Er zijn landelijke prijsvechters, lokale installatiebedrijven, zzp’ers, webwinkels, installateurscollectieven en energiemaatschappijen die zonnepanelen verkopen. Een installateur met wat werkervaring, met een goede prijs/kwaliteit verhouden en die het liefst enigszins in de buurt zit heeft de voorkeur. Kijk of een installateur lid is van bijvoorbeeld Uneto VNI of bijvoorbeeld in het bezit is van een VCA certificaat (veilig en verantwoord werken). Zoek ook op internet of op het installateursprofiel op CompareMySolar naar referenties van de installateur.
Vergelijk offertes, maar niet te veel.
Uiteindelijk is elk dak uniek en moet er door een installateur in detail worden gekeken naar de mogelijke systeemgrootte, de lokatie van de omvormer(s), de lokatie van de kabels, de staat van de meterkast en de staat van het dak. CompareMySolar helpt om een helder overzicht te krijgen van installateurs die jouw huis in hun werkgebied hebben en geeft gelijk prijzen, ervaringen, rendementen en referenties weer. Ons advies is om twee of drie offertes aan te vragen, zodat je goed je opties kunt vergelijken, maar niet verzuipt in de informatie. Door je eerst goed te oriënteren maken installateurs ook weinig onnodige offertes, wat ze een hoop tijd en moeite bespaart. Probeer ook bewust een landelijke prijsvechter en een lokale installateur met een groot zonnepaneelmerk te selecteren, zodat je ook een goed beeld krijgt van de verschillen van die partijen.
Nadat je bij CompareMySolar op de offerteknop klikt en je naam, telefoonnummer en emailadres opgeeft, word je gebeld door een medewerker van CompareMySolar die nog even kort het dak doorneemt, kijkt naar eventuele schaduw- en obstakelproblemen, kijkt naar de systeemgrootte, de aangevraagde offertes en als alles goed is wordt de aanvraag gelijk doorgestuurd naar de installateur(s) die binnen drie werkdagen contact opnemen over een detailofferte.
CompareMySolar biedt deze informatie gratis en transparant aan en verdient haar geld door middel van een commissie die voor elke installateur gelijk is, waardoor CompareMySolar onafhankelijk is. Een installateur krijgt een goed voorbereide klant die graag een offerte van hem wil waardoor hij zich een boel tijd en moeite bespaart op uitleg en onnodige offertes en daaruit wordt CompareMySolar betaald.
Voer zelf eens je adres in op www.CompareMySolar.nl of klik op ‘Hoe werkt CompareMySolar‘ voor een korte handleiding.